Składniki:

Placki:

2 cukinie

1 niewielka cebula

2 jajka

1 ząbek czosnku

ok. 1/3 – 1/2 szklanki mąki

sól, pieprz

 

Serek:

50 g sera roquefort (lub innego)

125 g ricotty

kilka łyżek jogurtu naturalnego

łyżeczka świeżego tymianku

 

  1. Cukinię i cebulę trzemy na tarce o średnich oczkach lub miksujemy w robocie.
  2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę i przyprawy, mieszamy.
  3. Na rozgrzany olej nakładamy po łyżce masy i smażymy z dwóch stron. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. Oba sery wraz z jogurtem i tymiankiem mieszamy, lekko ugniatając, w misce.
  5. Placki podajemy wraz z przygotowanym serkiem.

Smacznego!