Omlety – prosty pomysł na ciepłe i pożywne śniadanie. Pozostałą mi ostatnio pieczoną dynię pozwoliłam sobie dorzucić do jajecznej masy, do tego nieco imbiru i uduszone pomidory… wyszło naprawdę smaczne danie! W dodatku omlety nabrały pięknego, pomarańczowego koloru. Polecam ten eksperyment!

 

Składniki:

Omlety

4 jajka (osobno białka i żółtka)

4 łyżki pure z pieczonej dyni

ok. 2 – 3 łyżki mąki

imbir

szczypta soli

masło klarowane

 

Pomidory na ciepło

kilka pomidorków cherry lub zwykłych

garść zielonych oliwek 

garść liści bazylii

pół łyżeczki miodu

2 łyżki oliwy

odrobina soku z cytryny

 

  1. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli w wysokim naczyniu na sztywno.
  2. Delikatnie dodajemy pure z dyni, żółtka i mąkę, za każdym razem lekko mieszając. Doprawiamy sypkim imbirem.
  3. Omlety smażymy na małej patelni na maśle klarowanym.
  4. W międzyczasie przygotowujemy pomidory. Kroimy je w ćwiartki (lub drobniej, jeśli są duże). Wrzucamy do rondelka i dusimy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone oliwki i bazylię, dusimy  jeszcze kilka minut.
  5. Do miseczki wlewamy miód, oliwę i sok z cytryny, energicznie mieszamy. Gotowe pomidory przelewamy do miseczki i mieszamy z sosem.
  6. Omlety podajemy pod pierzynką ciepłych pomidorów.

Smacznego!