Gdyby jakiś czas temu ktoś mi powiedział o dyniowym spaghetti pewnie zrobiłabym duże oczy. A teraz już pierwsze koty za płoty i dynia makaronowa, która została mi jeszcze z październikowego dyniowego targu, wylądowała na moim stole! Póki co ostrożnie, w wersji klasycznej: aglio e olio, ale mogę Wam z ręką na sercu powiedzieć, że smak tej dyni jest bardzo delikatny, więc można ją przyrządzić z ulubionym makaronowym sosem.

 

Składniki:

dynia makaronowa

oliwa z oliwek Monini Delicato Extra Vergine 

2 – 3 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

sól, pieprz

 

2015-01-08 12.49.51

 

  1. Dynię kroimy na pół wzdłuż i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na papierze do pieczenia, wnętrzem do dołu. Czas pieczenia dyni zależy od jej wielkości – moja była niewielka, ważyła ok. 600 g i piekłam ją 30 minut.
  2. Gdy dynia będzie już miękka (ale wciąż jędrna!), wyciągamy ją z pieca i za pomocą widelca wydobywamy pestki.
  3. Na patelni ogrzewamy na małym ogniu oliwę, wrzucamy przekrojoną wzdłuż papryczkę chilli na ok. minutę, po czym ją wyławiamy (możemy ją zostawić do ozdoby). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek na kolejną minutkę (dalej na małym ogniu!)  uważając, żeby czosnek nie zaczął się przypalać. Po minucie zdejmujemy z ognia.
  4. Miąższ dyni wyłuskujemy łyżką – włókienka uformują się samoistnie! :) Dorzucamy do oliwy, doprawiamy grubo zmieloną solą i pieprzem, mieszamy dokładnie.
  5. Spaghetti możemy podawać w wyłuskanych połówkach dyni, przybrane papryczką chilli i posypane bazylią.

Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie Monini: Odkrywaj mistrzowskie smaki!

Odkrywaj Mistrzowskie Smaki