Mmm… Być może największe upały już za nami, ale jeśli jeszcze wrócą, bądźcie na nie przygotowani! Do pysznej kolacji w gorący wieczór nie potrzeba wiele: wystarczy kilka cukinii z pobliskiego warzywniaka (może uda Wam się zdobyć różnokolorowe – będzie jeszcze piękniej), garść świeżej mięty i nieco sera feta. Do tego ulubiony dressing i wspaniała, orzeźwiająca sałatka gotowa.

 

Składniki:

2 cukinie

garść listków mięty

100 g sera feta

Dressing:

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki musztardy Dijon

1 łyżeczka kremowego octu balsamicznego

2 – 3 łyżki oliwy z oliwek

 

  1. Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Grillujemy krótko z obu stron (na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku).
  2. Fetę rozdrabniamy lub kroimy w kostki, miętę kroimy w paski, zostawiamy kilka listków do ozdoby. Składniki dressingu dokładnie mieszamy.
  3. Na talerzu układamy zgrillowaną cukinię, posypujemy fetą, miętą, skrapiamy dressingiem.

Smacznego!

 

PS A tak mi aura przeszkadzała podczas grillowania cukinii :)

IMG_0168