Kiedy dobrych kilkanaście lat temu moja siostra przywiozła z Hiszpanii bardzo prosty przepis na niezwykle popularną w owym kraju tortillę, szybko stała się ona jednym z moich ulubionych dań. Zwłaszcza, że smakowym doznaniom towarzyszyły historie o śródziemnomorskich zwyczajach rodzinnego biesiadowania, długich kolacji, które niejednokrotnie przedłużały się do późnych godzin nocnych, dając możliwość rozmów, żartów i zwyczajnego pobycia razem bez potrzeby patrzenia na zegarek. Do mojej ostatniej tortilli dorzuciłam filet z łososia, który pozostał po obiedzie oraz tartą cukinię. Jednak na bazie prostego przepisu, składającego się głównie z ziemniaków i jajek, można wymyślić nieskończone ilości kombinacji. Gorąco zachęcam do eksperymentów, a następnie do otwarcia butelki dobrego wina i do zwyczajnego pobycia razem przy stole…

 

Składniki (na ok. 3 – 4 osoby):

4 duże ziemniaki (lub 5 – 6 mniejszych)

ok. 200g grillowanego łososia

1/2 cukinii

4 – 5 jajek

sól, pieprz

(ilość możemy proporcjonalnie zwiększać, uzyskując w ten sposób grubszą tortillę)

 

  1. Umyte ziemniaki obieramy i kroimy w ok. 1cm kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy ziemniaki i smażymy do miękkości. Jeżeli chcemy uniknąć długiego smażenia, ziemniaki można najpierw chwilę pogotować, po czym pokroić w kostkę i wrzucić na kilka minut na patelnię.
  2. Cukinię trzemy na tarce o małych oczkach. Wrzucamy do dużej miski.
  3. Zgrillowany wcześniej filet z łososia kroimy lub “rozrywamy” na małe cząstki. Dorzucamy do cukinii.
  4. Dorzucamy usmażone ziemniaki.
  5. Jajka wbijamy do innego naczynia i roztrzepujemy je widelcem. Masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wlewamy do miski z ziemniakami i resztą. Mieszamy dużą łyżką.
  6. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wlewamy masę ziemniaczaną i rozprowadzamy równomiernie.
  7. Tortillę smażymy pod przykryciem ok. 5 – 7 minut. Po tym czasie najtrudniejsza część programu :) Potrzebna nam będzie pokrywka do patelni lub duży talerz. Przykrywamy patelnię pokrywką i obracamy do góry dnem, tak aby tortilla znalazła się na pokrywce. Następnie delikatnie zsuwamy ją drugą stroną na patelnię. Smażymy jeszcze 3 – 5 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
  8. Tortillę podajemy ze świeżą sałatą. Mniam…