Składniki (na 2 osoby):

3/4 szklanki kaszy jaglanej

ok. 6-8 białych szparagów (ja użyłam 6 grubszych); o tym jak wybierać i przygotować szparagi przeczytasz tutaj

2 jajka

ok. 70 g szynki parmeńskiej (lub innej surowej, podsuszanej)

łyżka mascarpone (opcjonalnie) lub oliwa z oliwek

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

 

  1. Kaszę jaglaną gotujemy w podwójnej ilości osolonej wody.
  2. Szparagi obieramy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy w osolonej wodzie 5 – 10 minut, w zależności od grubości, aż będzie można z łatwością wbić w nie widelec.
  3. Jajka gotujemy na pół-twardo; zalewamy je zimną wodą, po zagotowaniu gotujemy ok. 4 minuty.
  4. Szynkę kroimy na centymetrowe paski, które układamy na patelni i podsmażamy, nie mieszając.
  5. Ugotowaną kaszę wrzucamy na patelnię z szynką, mieszamy.
  6. Szparagi odcedzamy, zostawiając trochę wody, kroimy je w 2-3 centymetrowe słupki i wrzucamy na patelnię, dolewając pozostałą wodę.
  7. Jajka obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do kaszy.
  8. Doprawiamy pieprzem i gałką. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżkę sera mascarpone i mieszamy do jego rozpuszczenia. Jeżeli nie używamy serka, całość polewamy oliwą z oliwek extra vergine i podajemy na talerze :)