Pomysł na bardzo smaczny, wegetariański obiad!

 

Składniki:

ok. 350 g niezbyt dużych ziemniaków
zioła: tymianek, oregano, szałwia
sól, pieprz
olej

szklanka ugotowanej ciecierzycy
garść pomidorków koktajlowych
świeża bazylia
oliwa extra vergine

2 bakłażany
garść świeżej bazylii
starty parmezan lub grana padano
ząbek czosnku
1 jajko
garść bułki tartej
olej
sól, pieprz

 

  1. Ziemniaki szorujemy, wycinamy to, co brzydkie i kroimy na ćwiartki. W misce mieszamy ziemniaki z łyżką oleju, solą i pieprzem. Przekładamy do brytfanki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut, aż będą miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. W połowie pieczenia dodajemy gałązki ziół i mieszamy.
  2. W tym czasie bakłażany obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut (od momentu zawrzenia).
  3. Bakłażany odcedzamy i odstawiamy na chwilę, aby ostygły. Następnie wyciskamy z nich rękami nadmiar wody. Tak uzyskaną masę bakłażanową przekładamy do miski, dodajemy listki bazylii, parmezan, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko, sól i pieprz. Wyrabiamy ręką. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodajemy do niej łyżkę bułki tartej.
  4. Masę bakłażanową wkładamy na chwilę do lodówki. Następnie formujemy z niej małe kotleciki, obtaczamy lekko w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  5. Ugotowaną ciecierzycę mieszamy z pokrojonymi w połówki lub ćwiartki pomidorkami, dodajemy poszarpane listki bazylii i oliwę. Doprawiamy do smaku i mieszamy.

Przepis na kotleciki pochodzi z Piccole Ricette.