Składniki (na ok. 4 pucharki):

1/2 szklanki płatków owsianych

2 szklanki truskawek

300ml jogurtu naturalnego

1 łyżka serka mascarpone

kilka daktyli (będą służyły jako słodzik :) )

1 łyżka miodu

kakao do posypania
 

1. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek.
2. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni (lub w piekarniku), co jakiś czas mieszając. Gdy zaczynają nabierać koloru, zdejmujemy z ognia. Odczekujemy chwilę, aby lekko ostygły i dodajemy łyżkę miodu, mieszamy.
3. Truskawki wrzucamy do misy blendera, odkładając ok. 1/4 do ozdoby. Do blendera dodajemy pokrojone daktyle, dolewamy jogurt i serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
4. W pucharkach układamy przemiennie po dwie warstwy: prażonych płatków owsianych i masy truskawkowej. Na wierzch układamy pokrojone truskawki i posypujemy kakao.

Mniam!