Pozwalacie sobie czasem na weekendowy, wyjątkowo dopieszczony obiad? Kiedy można poszperać w książkach kucharskich, zadbać o kilka smacznych dodatków, pomyśleć o wartościach na talerzu? I przede wszystkim pichcić sobie nie patrząc na zegarek, a potem tylko cieszyć się efektem? Zapraszam do skosztowania rybki z guacamole i grillowanymi buraczkami! Będzie czym się cieszyć :)

 

Składniki (na 2 osoby):

Ryba

ok. 400 g filetu z łososia lub pstrąga tęczowego

3 cebulki dymki

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki

1/2 czerwonej papryczki chilli

sok z cytryny

olej 

sól, pieprz

 

Guacamole

garść cebulek dymek

1/2 czerwonej papryczki chilli

1 ząbek czosnku

1 awokado

4-5 pomidorków koktajlowych

sok z połowy cytryny

listki świeżej kolendry

oliwa

sól, pieprz

 

Buraczki

1/2 średniej wielkości buraka

łyżeczka czarnuszki

olej

sól, pieprz

 

Do podania: np. ryż okrągły brązowy

 

  1. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i usuwamy ości. Piekarnik ustawiamy na ok. 200 st.
  2. Papryki kroimy na paseczki, cebulkę i chilli siekamy.
  3. Na dnie brytfanki rozprowadzamy łyżkę oleju. Rybę kroimy na dwie porcje, skrapiamy sokiem  z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy skórą do góry w brytfance, obok układając pokrojoną paprykę, chilli i cebulkę. Skrapiamy lekko olejem.
  4. Wkładamy do piekarnika ustawionego na funkcję grill na ok. 15 minut.
  5. W tym czasie przygotowujemy buraczkowe chipsy. Umytego i obranego buraka kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miski, wlewamy łyżkę oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy czarnuszkę, Mieszamy dokładnie, aby rozprowadzić tłuszcz i przyprawy na buraczku.
  6. Plastry buraczka układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut (w zależności od grubości plastrów) uważając, aby się zbytnio nie przypiekły, ale były lekko chrupiące.
  7. Guacamole: W malakserze miksujemy cebulkę, papryczkę chilli, ząbek czosnku i listki kolendry. Możemy też wszystko posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Awokado wyciągamy ze skórki i kroimy, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. Miksujemy razem przyprawy z awokado, pomidorkami, oliwą i sokiem z cytryny.
  8. Łososia wyciągamy po 15 minutach, ściągamy z niego skórę i obracamy na drugą stronę. Wkładamy do pieca jeszcze na ok. 5 minut.

Smacznego!

 

Inspiracja:
Jamie Oliver 30 minut w kuchni,
Maciej Szaciłło, Karolina Kopocz Karolina na detoksie