Na zimowy obiad polecam Wam dzisiaj pełnowartościowy, przepyszny posiłek. Makaron z pełnego ziarna dostarczy Wam co najmniej jednej z zalecanych czterech porcji dziennie produktów zbożowych, do tego dobre tłuszcze w postaci oliwy z oliwek i orzechów oraz pełne witamin i minerałów buraki, rukola i gruszka. Dorzućmy trochę serów, które wraz z orzechami będą dobrym źródłem białka, a już mamy sycący i dobrze skomponowany posiłek. A przede wszystkim będzie smacznie…

 

Składniki (ok. 4 porcje):

400 g pełnoziarnistego makaronu 

3/4 szklanki orzechów (u mnie wymieszane: włoskie, piniowe i ziarna słonecznika)

100 g rukoli

1/2 ząbka czosnku

30 g Grana Padano lub Parmezanu

ok. 60 ml oliwy z oliwek 

300 g pieczonych buraków*

1-2  gruszki

ser feta lub kozi 

1/2 łyżki masła

1/2 łyżki miodu

sól, pieprz

 

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
  2. Na suchej patelni upraż orzechy, odłóż na bok. Na patelni rozpuść masło i miód, dodaj pokrojoną w kostkę lub małe plastry gruszkę i duś na małym ogniu kilka minut, do miękkości. Zdejmij z patelni, odłóż na bok.
  3. W międzyczasie wrzuć większość orzechów (garść zostaw do ozdoby), opłukaną i osuszoną rukolę, czosnek i Grana Padano do małego miksera i zmiksuj na grudkowatą masę. Dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem i jeszcze chwilę miksuj.
  4. Upieczone buraki obierz, opłukaj, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię po gruszce. Podgrzewaj kilka minut.
  5. Gorący makaron wymieszaj z pesto, przełóż do misek. Posyp buraczkami, gruszką, pokruszonym serem feta, ozdób orzechami. Zaleca się dokładnie wymieszać przed zjedzeniem :)

* Buraki wyszoruj szczoteczką, osusz, zawiń w folię i piecz w 180 stopniach około 1 godziny (krócej lub dłużej, w zależności od ich wielkości) do miękkości. Upiecz od razu więcej, żeby nie marnować energii, a resztę zużyj np. do zrobienia pysznego barszczu (polecam np. ten z Kwestii Smaku).

Smacznego!