2013-07-16 17.06.48

Z wymarzonego zawodu farmaceutka… wychodząca ze swoją pasją poza apteczne mury. Z zamiłowania – kucharka i… samouk.

Jakiś czas temu los sprawił, że znalazłam się w Niemczech, a następnie w Austrii, gdzie otworzyły mi się oczy na inne ścieżki życia, które stoją przede mną otworem. Wystarczy wyjść z utartego schematu, swojej bezpiecznej przestrzeni i pójść do przodu. Co będzie za zakrętem? Nikt nie wie, ale chyba na tym polega zabawa, prawda? Od maja 2014 roku jestem krakowskim ambasadorem organizacji Food Revolution, wywodzącej się z działalności Jamiego Olivera. Namiętnie kształcę się w tematyce zdrowotno – żywieniowej poprzez otwarte szkolenia internetowe, pasjami eksperymentuję w kuchni, a w wolnej chwili wyciszam się przy dobrej książce i kubku herbaty. Wraz z Mężem uwielbiam podróżować, zwłaszcza odkrywać kulinarną stronę nowo odwiedzanych miejsc. W szczególności uwielbiam Włochy i włoską kuchnię, która ujmuje mnie połączeniem prostoty z bogactwem smaków i zapachów.

Na moim blogu chciałabym dzielić się z Wami moimi kulinarnymi odkryciami, wiedzą i ciekawostkami na temat racjonalnego żywienia oraz odpowiadać na często zadawane pytania z dziedziny farmacji. Dla mnie wszystkie te aspekty są ze sobą ściśle powiązane. Na zdrowie ma bowiem wpływ to, co jemy; a to, co jemy często oddziałuje na naszą terapię. Nie znajdziecie tutaj namowy do radykalnych rozwiązań. Nie jestem weganką ani wegetarianką (choć nie jem zbyt wiele mięsa), nie odrzucam w stu procentach nabiału ani glutenu (choć często i z wielkim entuzjazmem próbuję alternatywnych rozwiązań). We wszystkim staram się znaleźć złoty środek, racjonalnie podchodząc do nowinek z dziedziny zdrowego żywienia i nie zapominając o wielkiej przyjemności, jaką dla mnie jest jedzenie. Mimo to znajdziecie tutaj porady także dla tych, którzy wymagają specjalnych zasad odżywiania; osoby, które nie tolerują nabiału lub glutenu wśród podanych przepisów i porad odnajdą także te, skierowane szczególnie do nich. Nie będę Was namawiać do porzucania wszelkiej farmakoterapii i opierania się wyłącznie na medycynie naturalnej. Istnieje szereg schorzeń, w których oparcie się na wiedzy z dziedziny medycyny i farmacji jest niezbędne i może uratować życie.

Mam nadzieję, że lektura Recepty na smak będzie dla Was inspirująca i odpowie na nurtujące Was pytania.

Miłego czytania!