Tym sposobem zjedzona została ostatnia dynia, która pozostała jeszcze z ubiegłego sezonu. Skubana zachowała się w piwnicy chyba od października. Na kolejne dyniowe szaleństwa trzeba jeszcze chwilę poczekać, ale na szczęście w wielu sklepach można natrafić na sprowadzaną dynię Hokkaido, która jest baaaardzo smaczna. Tymczasem: przepis na orientalne risotto z dynią.

 

Składniki:

dynia (u mnie ok. 700 gramowa dynia piżmowa, ale może być równie dobrze zwykła lub Hokkaido)

1 cebula

kawałek imbiru (ok. 1-2 cm)

mała puszka ananasa

1,5 szklanki ryżu do risotto

bulion warzywny/woda

łyżka masła

3 łyżki parmezanu 

przyprawy: kurkuma, kumin, kardamon, chilli

 

2015-03-23 12.24.29

 

  1. Dynię kroimy na pół, połówki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 stopniach około pół godziny, aż dynia zmięknie. Wyciągamy z pieca, odstawiamy na bok, by nieco ostygła.
  2. W dużym rondlu dusimy cebulkę wraz z drobno posiekanym imbirem. Wsypujemy ryż i chwilę “prażymy”. Zalewamy 3 szklankami bulionu warzywnego lub wody. Przykrywamy i wolno gotujemy, od czasu do czasu mieszając.
  3. Dynię obieramy lub wyłuskujemy łyżką miąższ (wyrzucając włókna i pestki). Gdy ryż wchłonie prawie całą wodę, dodajemy dyniowy miąższ i przyprawy (sporo!), porządnie mieszamy. Dolewamy zalewę z ananasów i jeśli trzeba – dodajemy wody.
  4. Kiedy risotto wchłonie wszystkie płyny próbujemy, czy nie jest zbyt twarde i ewentualnie dodajemy wody. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła, parmezan i pokrojonego w kostkę ananasa. Próbujemy i doprawiamy do smaku.

Smacznego!