Awokado stało się jakiś czas temu moim numerem 1. Zastępuje mi chociażby masło na kanapce. Pasta z awokado i czosnkiem to mój faworyt. Dzisiaj wzbogaciłam ją drugim składnikiem, który bardzo lubię.

 

Składniki:

1 awokado (pamiętajmy, że dojrzałe awokado to takie, które jest miękkie i łatwo można go np. rozsmarować na kanapce)

1 – 2 ząbki czosnku (w zależności od preferencji)

sok z połowy cytryny

kilka gałązek szałwii

ok. 50 g masła klarowanego

 

  1. Masło roztapiamy na patelni, układamy gałązki szałwii. Smażymy ok. 2 minut, następnie obracamy je na drugą stronę i ponownie chwilę smażymy.
  2. Awokado kroimy na pół, wyciągamy łyżką miąższ (z dojrzałym awokado pójdzie nam to z łatwością), który kroimy w kostkę.
  3. Awokado przekładamy do miski, skrapiamy obficie sokiem z cytryny, po czym ugniatamy widelcem. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pastą.
  4. Listki szałwii kroimy lub kruszymy na mniejsze kawałki, dodajemy do awokado, wraz z odrobiną tłuszczu z patelni. Ponownie mieszamy. Możemy pozostawić pojedyncze listki do ozdoby. Smacznego!