Jedno jest pewne: topinambur może zaskoczyć smakiem. Jest bardzo orzechowy, niektórzy przyrównują jego smak do karczocha lub szparagów. To, co ciekawe: topinambur możemy jeść w postaci surowej (ale nie za dużo na raz) i chyba w takiej mi najbardziej smakuje – zastępuje orzechy. Poza tym można go gotować klasycznie (podobnie jak ziemniaki, ale nieco krócej), gotować na parze, piec, blanszować, smażyć, a także kisić i marynować.

 

O dobroczynnym działaniu inuliny zawartej w bulwach topinambura przeczytacie szczegółowo tutaj

 

Topinambura dobrze jest nie obierać – pod jego skórką znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Jeśli jednak decydujecie się na obranie, dobrze jest następnie zanurzyć bulwy w wodzie z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

 

Pieczone bulwy

Jednym z najsmaczniejszych sposobów przyrządzenia tego warzywa jest upieczenie bulw w całości. W tym celu zawijamy dokładnie umyte, wyszorowane i osuszone topinambury w folię i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 – 200 stopni, około pół godziny, aż będą miękkie. Idealnie smakują z czosnkowym lub ziołowym dipem na bazie jogurtu greckiego, a także z pastą z awokado. Topinambury zawinięte w folię można także wrzucić do ogniska i upiec jak ziemniaki.

 

Chipsy z topinamburu

topinambur

oliwa

1 łyżka czarnuszki

gałka muszkatołowa

sól

 

2015-05-19 19.54.05

Oczyszczone bulwy kroimy w cienkie plastry (ok. 2 mm), wrzucamy do miski. Dodajemy 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek. W moździerzu lub młynku rozcieramy ziarna czarnuszki z gruboziarnistą solą, w proporcji 1 łyżka czarnuszki + 1/2 łyżeczki soli. Tak przygotowaną “czarnuszkową sól” dodajemy do topinambura, w ilości według uznania (resztę możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku do przyprawiania innych potraw lub do pieczenia chleba). Doprawiamy gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy, tak aby przyprawy i oliwa pokryły równomiernie plastry topinambura. Rozkładamy w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut uważając, by plastry się nie przypaliły, ale stały się lekko chrupiące. Tak przygotowane chipsy stanowią świetny dodatek np. do sałatki.

 

Topinambur zapiekany pod cheddarem

2015-05-19 19.50.30

Oczyszczone bulwy kroimy na półcentymetrowe plastry i układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Posypujemy solą i gałką muszkatołową, na wierzch układamy plastry sera cheddar. Zapiekamy, aż ser się roztopi.

 

 

Topinambur stanowi również świetny zamiennik kawy! Kawę z topinambura można dostać w sklepach ze zdrową żywnością.