Czasami łatwo wpaść w jedzeniową rutynę. No niby jemy dużo warzyw, ale zdajemy sobie sprawę, że w naszym repertuarze są trzy, może cztery kompozycje sałatek czy warzywnych przystawek, które rotują w naszym tygodniowym menu. Zdarza się jednak, że przychodzi moment olśnienia, jakaś inspiracja i powstaje coś nowego. I jak dobrze pójdzie, poszerza nasz zestaw o kolejną ulubioną pozycję.

 

Składniki:

2 -3 garści rukoli

1 – 2 garści kiełków (ulubionych lub mieszanki)

1/2 awokado pokrojonego w plasterki

kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki

dobrej jakości oliwa z oliwek

sok z cytryny

ocet balsamiczny

grubo zmielona sól i pieprz

 

  1. Wszystkie składniki układamy na dużym talerzu: najpierw rukolę, następnie kiełki i awokado. Ozdabiamy ćwiartkami pomidorków.
  2. Oliwę, sok z cytryny i odrobinę octu balsamicznego dokładnie mieszamy.
  3. Przed podaniem polewamy sałatkę dressingiem i posypujemy grubo zmieloną solą i pieprzem.

Smacznego!