Luty w pełni, a ja nadrabiam styczniowe zaległości. Styczniowym wyzwaniem Ambasadorów Food Revolution było m.in. przyrządzenie wegańskiego Shepherd’s pie z przepisu Jamiego Olivera. Mimo wszystko bardzo się cieszę, że właśnie teraz ugotowałam to “Ciasto Pasterza”. Kiedy wczoraj wracałam do domu przez zaspy nawianego śniegu i walczyłam z nieustanną śnieżną zawieruchą, cieszyłam się na myśl o tym krzepiącym obiedzie. Bo, choć jest wegański, to naprawdę nie brakuje mu niczego – ani pod kątem smaku, ani pod kątem zbilansowanego posiłku. Poniżej przedstawiam Wam przepis pochodzący ze strony Jamiego, lekko zmodyfikowany przeze mnie. Polecam Wam gorąco!

 

IMG_0004

 

Składniki:

600 g ziemniaków

600 g batatów (słodkich ziemniaków)

40 g klarowanego masła

1 cebula

2 marchewki

3 ząbki czosnku

2 gałęzie selera naciowego (u mnie musiało obyć się bez – nie mogłam nigdzie na niego trafić!)

350 g pieczarek

12 suszonych pomidorów ze słoika

2 łyżki octu balsamicznego

czerwone wino

100 ml warzywnego bulionu (organicznego)

puszka soczewicy (użyłam ugotowanej)

puszka ciecierzycy (użyłam ugotowanej)

olej

skórka z jednej cytryny

30 g bułki tartej *

tymianek i rozmaryn (świeży lub suszony)

garść poszatkowanej pietruszki

mielona kolendra

sól, pieprz

 

  1. Ziemniaki i bataty myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masła, doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy na gładkie pure.
  2. Cebulę, marchewki i dwa ząbki czosnku obieramy i kroimy wszystko w plasterki. Kroimy selera. W dużym rondlu dusimy cebulę, dodajemy marchewkę, czosnek i seler. Doprawiamy kolendrą i tymiankiem. Dusimy na średnim ogniu do miękkości.
  3. W międzyczasie kroimy pieczarki i suszone pomidory. Dorzucamy je do warzyw wraz z octem balsamicznym i dwoma łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Dusimy kolejne 10 minut.
  4. Dolewamy czerwonego wina i zwiększamy ogień; odparowujemy.
  5. Dolewamy bulionu, wsypujemy soczewicę i ciecierzycę, porządnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
  6. Wsypujemy pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
  7. Na powierzchni rozsmarowujemy pure z ziemniaków i batatów.
  8. Pozostały ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki i porządnie mieszamy w misce wraz z rozmarynem, skórką cytryny, bułką tartą* i łyżką oleju. Rozprowadzamy na zapiekance.
  9. Naczynie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 – 20 minut, aż posypka stanie się złota i chrupiąca.

Smacznego!

Oryginalny przepis znajdziesz tutaj.

* No dobra, przyznaję się – użyłam też parmezanu :)