Jak już wspominałam – awokado mogłabym jeść codziennie! A standardową pastę z awokado czy guacamole zawsze można trochę zmodyfikować.

 

Składniki:

1 dojrzałe awokado

1/2 cukinii

garść pomidorków koktajlowych

garść liści bazylii

ząbek czosnku

oliwa extra vergine

sól, pieprz

 

  1. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki, grillujemy (w piekarniku, smarując cienko olejem lub na patelni grillowej).
  2. Awokado kroimy na pół, wyciągamy miąższ za pomocą łyżki ze skórki. Kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki.
  3. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki, grillowaną cukinię, poszarpane liście bazylii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy z łyżką oliwy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!