Ciąg dalszy przygód z tadżinem! Tym razem wersja sezonowa: z niezastąpioną dynią.

 

Składniki:

ok. 600 g dyni

2 ziemniaki

2 marchewki

1 cebula

kilka ząbków czosnku

suszone oregano

łyżka kurkumy

sól, pieprz

szklanka wody

garść orzechów nerkowca

 

  1. Warzywa kroimy w kostkę. Powoli podgrzewamy łyżkę oleju w tadżinie, wrzucamy cebulę, chwilkę podsmażamy. Zmniejszamy ogień.
  2. Dorzucamy resztę składników pokrojonych w kostkę (oprócz orzechów), przyprawy, zalewamy wodą. Ustawiamy temperaturę, by tadżin delikatnie bulgotał, przykrywamy.
  3. Podobnie jak poprzedni, ten tadżin także potrzebuje około godziny, w trakcie warto go raz zamieszać.
  4. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca.
  5. Danie podajemy posypane orzechami, np. ze świeżą sałatą.

Smacznego!