Do tego dania zdecydowanie przydałby się wok. Ale jeśli go nie masz, możesz też skorzystać z głębokiej patelni. Kluczowe jest przygotowanie tej potrawy szybko i w wysokiej temperaturze. Warzywa – jakie się nawiną – oraz szczypta ostrości (chilli, imbir, ostra papryka…). Warto spróbować!

 

Składniki:

3 ząbki czosnku

1/2 cebuli

papryczka chilli

2 cm imbiru

1 cukinia

1/2 bakłażana

1/2 papryki

1 marchewka

kilka pieczarek

2 łyżki sosu sojowego

przyprawy: oregano, majeranek, kurkuma, ostra papryka

 

makaron tagliatelle

awokado

 

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki: czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę, chilli i imbir bardzo drobno siekamy. Warzywa myjemy, marchewkę obieramy. Wszystko trzemy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w słupki (lub wykorzystujemy do tego odpowiedniego robota kuchennego :) ).
  2. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy papryczkę chilli i imbir oraz wszystkie przyprawy. Podsmażamy minutę. Dorzucamy czosnek i i cebulę na kolejną minutę.
  3. Wrzucamy wszystkie warzywa i dusimy na dużym ogniu cały czas mieszając, kilka minut. Pod koniec dodajemy sos sojowy, próbujemy, doprawiamy do smaku.
  4. Podajemy od razu z makaronem tagliatelle i ugniecionym awokado.

Smacznego!