Pyszności, które Wam dzisiaj proponuję, najbardziej przypadną do gustu zwolennikom wszelakich diet bezmięsnych, a także tym, którzy lubią słodko-ostre smaki. To wegetariańskie danie idealnie smakuje z upieczonymi w folii ziemniakami. Można je wykorzystać jako danie na czarną godzinę: ugotuj więcej potrawki, podziel ją na porcje i zamróź. Sprawdzi się idealnie, gdy nie masz możliwości ugotowania obiadu.

 

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy (przed namoczeniem) lub ewentualnie puszka ciecierzycy

1 por

1 mała papryczka chilli

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych)

1 opakowanie pulpy pomidorowej

przyprawy: tymianek, kolendra, imbir

Do podania:

ziemniaki pieczone w folii lub ryż

 

  1. Namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy do miękkości.
  2. W miseczce zalewamy suszone morele 1 szklanką wrzątku, odstawiamy (ok. 20 minut).
  3. Białą część pora kroimy wzdłuż, dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki.
  4. Na oliwie dusimy drobno pokrojoną papryczkę (bez nasion) i czosnek pokrojony w plasterki. Dorzucamy pora, dusimy do zeszklenia.
  5. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę (lub odsączoną ciecierzycę z puszki), mieszamy.
  6. Morele kroimy w drobną kostkę, nie wylewamy wody, w której się moczyły!
  7. Do garnka dodajemy morele, pulpę pomidorową, wodę z moczenia moreli i przyprawy. Dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut.
  8. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!