Oto przepis na kanapki, które robiliśmy z Dziećmi podczas warsztatów w ramach Food Revolution Day 2015. Tymi kanapkami zwrócisz uwagę największego Niejadka: zwłaszcza, jeśli dasz mu dużą swobodę w doborze zdrowych składników i pozwolisz mu „pobawić się” wykorzystywanymi przyrządami kuchennymi, takimi jak np. … wałek do ciasta…

 

Oryginalny przepis Jamie’go znajdziesz tutaj. Poniżej zamieszczam moją polską wersję.

SQUASH IT SANDWICH

Składniki (4 bułki):

4 razowe bułki z ziarnami 

4 rzodkiewki

5cm kawałek ogórka

½ małej marchwi

2 różyczki kalafiora

½ małej czerwonej papryki

½ małego jabłka (usunięte nasiona)

3 łyżeczki octu balsamicznego 

3 łyżeczki oliwy extra vergine

4 gałązki świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, bazylia) lub 2 gałązki świeżej mięty

garść rzeżuchy i/lub kiełków

garść zielonego groszku

opcjonalnie: 3 łyżeczki nasion słonecznika

1½ łyżki dobrego twarogu

1½ łyżki dobrego hummusu

 

Wyposażenie:

nóż do chleba

deska do krojenia

nóż do smarowania

duża miska

łyżeczka, łyżka

czysty ręcznik kuchenny

wałek do ciasta 

nożyczki

 

  1. Na desce do krojenia chleba przekrój delikatnie bułki i odłóż na bok.
  2. Pokrój rzodkiewki w kostkę i wrzuć do miski.
  3. Przekrój ogórka na pół wzdłuż i usuń ze środka nasiona. Pokrój połówki ogórka w kostkę i dorzuć do miski.
  4. Obierz marchewkę i pokrój ją w plasterki (lub, jeśli jest grubsza, w kostkę). Dodaj do miski.
  5. Podziel różyczki kalafiora na drobne cząstki i dodaj do reszty składników.
  6. Przekrój paprykę na pół, usuń nasiona. Pokrój każdą połówkę w kostkę i dorzuć do miski.
  7. Połóż połówkę jabłka (bez gniazd nasiennych) na desce do krojenia, płaską stroną w dół. Pokrój jabłko na 6 równych części i dodaj do miski.
  8. Połóż czysty ręcznik kuchenny na desce do krojenia i umieść na nim ostrożnie zawartość miski.
  9. Dokładnie złóż rogi ręcznika do środka, tak aby powstał szczelny pakunek.
  10. Zgniataj, ubijaj i miażdż zawartość pakunku używając wałka do ciasta.
  11. Rozwiń ściereczkę. Jeśli warzywa nie są jeszcze dostatecznie zmiażdżone – powtórz zgniatanie.
  12. Do miski odmierz ocet balsamiczny i oliwę. Dodaj zioła, szczypiorek, pietruszkę oraz nasiona słonecznika. Dodaj zagniecione warzywa i wymieszaj palcami tak, aby dressing pokrył dokładnie wszystkie składniki.
  13. Posmaruj spód bułki serkiem lub twarogiem, a wierzchnią część- hummusem.
  14. Układaj warstwę warzywną na serek, przykrywaj połówką z hummusem i wgryzaj się w pyszną kanapkę!