A gdyby tak połączyć dwa dary sezonu, czyli dynię i śliwkę? I zrobić z tego deser? A w dodatku nie użyć ani szczypty cukru?! Zapraszam!

 

Składniki:

ok. 800 g dyni

200 g śliwek węgierek

130 g płatków owsianych

4 łyżki mąki orkiszowej

60 g masła

garść orzechów włoskich

5 daktyli

cynamon

suszony imbir

3/4 łyżki suszonej stewii (więcej o stewii przeczytasz tutaj)

 

2014-09-16 15.07.45

 

  1. Dynię obieramy i kroimy w ok. 1,5 cm kostkę. Wykładamy na papier do pieczenia, skrapiamy oliwą, mieszamy i pieczemy w ok. 180 stopniach, aż będzie miękka  (ok. 20 minut).
  2. Śliwki wypestkowujemy, kroimy w ćwiartki.
  3. Miksujemy płatki owsiane z mąką i masłem, pod koniec dodając orzechy. Mają powstać grudki ciasta. Odkładamy ok. 6 łyżek, a do reszty dodajemy daktyle i jeszcze chwilę miksujemy, aż wszystko się będzie ładnie zlepiać.
  4. Małą foremkę żaroodporną smarujemy masłem i wykładamy na spód “ciasto”, ugniatamy dokładnie.
  5. Upieczoną dynię mieszamy w misce ze śliwkami, cynamonem, imbirem i stewią. Tak powstałą masę wykładamy na spód i posypujemy odłożonymi okruszkami.
  6. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 – 30 minut.

 

Smacznego!