Prawie pół roku temu zdecydowałam się zapisać na kurs trenera żywieniowego (po niemiecku Ernährungstrainerin). Zajęcia zaczęłam w kwietniu. Spotykamy się w weekendy, zwykle co dwa tygodnie, spędzając dobrych kilka godzin na wykładach, dyskusjach; za każdym razem w głowie rodzi się mnóstwo pytań oraz mnóstwo pomysłów. Porządkują się gdzieś tam kiedyś zasłyszane informacje lub “żywieniowe legendy”, pojawia się nowa wiedza, która jeszcze wymaga przetrawienia. To wszystko jest dodatkowo sporym wyzwaniem, bo wymaga ode mnie posługiwania się wyłącznie językiem niemieckim. To już nie jest kurs językowy, na którym każdy startuje z pewnymi trudnościami. Dla wszystkich mówienie w tym języku jest tutaj jasne jak słońce. Dla mnie to wciąż duża praca.

 

2015-08-30 13.30.41-1

Sałatka z rukoli i portulaki

 

Ale nie żałuję. Kurs robię dla siebie i dla swojego rozwoju (również tego językowego ;)). Mam nadzieję, że w przyszłości uda mi się go wykorzystać w pracy w aptece (jak często my w branży medycznej zapominamy w swojej praktyce, jak ważne jest prawidłowe odżywianie!), a może uda mi się zdobytą wiedzę wykorzystać gdzieś jeszcze, kto wie…?

2015-08-30 12.47.46-2

Zupa dyniowa i mus owocowy in progress

Ostatni weekend wakacji spędziliśmy wraz z naszą żywieniową grupą na wycieczce do małej miejscowości pod Wiedniem. Tam właśnie odbyły się ziołowe warsztaty: trochę teorii, trochę praktyki (czyli zbierania w naturze – niestety niezbyt dużo, ale ostatecznie przyjęłam to z ulgą, bo termometr niezmiennie pokazywał 37 st.), a przede wszystkim dużo wspólnego gotowania z wykorzystaniem ziół i sezonowych owoców. Przepisy były wyjątkowo pyszne, a przyrządzanie posiłków razem niezwykle przyjemne (prawie tak przyjemne, jak ich jedzenie :)).

Dlatego dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na deser, który miałam przyjemność przygotowywać z moją grupką. Mam nadzieję, że Wam również posmakuje!

 

 

 

Gryczane racuchy z cukrem lawendowym na musie z owoców leśnych

Składniki:

200 g mąki gryczanej

50 g mielonego siemienia lnianego

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 banan

1/2 litra wody

100 g płatków owsianych

sól

olej kokosowy lub inny olej do smażenia

 

Mus owocowy:

sezonowe owoce leśne (owoce bzu czarnego, borówki, maliny…)

cukier brązowy

cynamon, cukier waniliowy 

 

Cukier lawendowy

 

2015-08-30 13.32.12-2

  1. Zmiksować banana z wodą. Pozostałe składniki wymieszać, dodać zmiksowanego banana.
  2. Ciasto odstawić na około 15 minut.
  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, nakładać po łyżce ciasta i smażyć z obu stron.
  4. Mus: Owoce wraz cukrem i przyprawami zagotować. Gotować na małym ogniu około 10 minut, po czym zmiksować. Nakładać na talerze. Na mus wyłożyć racuchy, posypać cukrem lawendowym.
  5. Cukier lawendowy: kwiaty lawendy zmielić w młynku wraz z cukrem.

Smacznego!

PS A oto, co jeszcze przyrządzaliśmy:

 

2015-08-30 13.49.05-2

Hiszpańskie pisto z ziołami i polentą

 

2015-08-30 14.02.38-2

Krem z dyni

 

2015-08-30 14.20.16

Makaron z ziołowym pesto

 

2015-08-30 12.47.10

Pesto w trakcie przygotowań